Cortenstaal keerwanden

Met  de cortenstaal keerwanden creëert u sfeer in en rondom uw tuin. Wie van planten houdt, maar toch net even wat anders wilt, kiest voor de natuurlijke uitstraling van de stalen keerwand. Keerwanden van corten hebben een metaallegering, die bestaat uit ijzer met koper, nikkel chroom, fosfor en silicium. Een keerwand van cortenstaal is daardoor net zo sterk als een roestvast stalen bak. De roestbruine kleur van deze keerwand maakt het juist zo bijzonder en is makkelijk toe te passen binnen een natuurlijke omgeving. Het roest op de cortenstalen keerwand geeft na verloop van tijd niet meer af. 

Welke hoogtes zijn leverbaar voor de cortenstaal keerwanden? 

De keerwand cortenstaal is in verschillende hoogtes leverbaar. We hebben cortenstaal keerwanden in de volgende hoogtes: 20 cm30 cm, 40 cm en 60 cm. Die van 60 cm hoog is ook leverbaar met een zitelement van hout op het cortenstaal. Hiermee creëert u in een handomdraai een mooie bank in uw tuin. De stalen keerwand is leverbaar in een rechte variant met een lengte van 100 cm, 150 cm en 200 cm. Tevens hebben we van de stalen keerwand hoeken in 50 cm en 100 cm en gebogen bochten in de maat 50 cm en 100 cm. Alle keerwand cortenstaal hoek / bocht zijn leverbaar als cortenstaal keerwand inwendige en uitwendige hoek / bocht.

Natuurlijk ogende staalsoort

Cortenstaal is een prachtig, natuurlijk ogende staalsoort. Cortenstaal staat ook wel bekend onder de merknaam COR-TEN-staal. Het is een unieke metaallegering, bestaande uit ijzer waaraan diverse grondstoffen zijn toegevoegd, zoals koper, nikkel, fosfor en chroom. Hierdoor is cortenstaal een enorm sterke staalsoort en is de kracht te vergelijken met dat van roestvast staal. Cortenstaal heeft een erg lange levensduur en is een van de meest hoogwaardige staalsoorten die er bestaat. Het gebruik van cortenstaal in bijvoorbeeld de tuin is tegenwoordig zeer populair. De cortenstaal keerwanden met een  bruinoranje kleur staan prachtig bij de kleuren van de natuur.

Cortenstaal keerwand plaatsen

Cortenstaal heeft een breed toepassingsgebied. De stalen keerwand plaatst u op een vlakke ondergrond. Nadat u de keerwand cortenstaal heeft ontvangen, maakt u de ondergrond vlak. Voor een extra stevige ondergrond kunt u op de hoeken van de cortenstaal keerwand een betontegel 30x30 cm leggen, waardoor ze niet wegzakken. Als de tegels voor de stalen keerwand geplaatst zijn, zet u de cortenstaal keerwand op zijn plaats en koppelt u ze aan elkaar met de bijgeleverde bouten en moeren. Zorg dat de randen van de cortenstaal keerwand netjes tegen over elkaar aansluiten en draai de bouten stevig aan.

Hoe werkt het roestproces van cortenstaal?

De typerende roestkleur is het meest grote en duidelijke kenmerk van cortenstaal, maar wanneer u een product gemaakt van cortenstaal in de winkel koopt, heeft deze nog niet de herkenbare roestkleur die u zult verwachten. De roestkleur ontwikkelt zich over een periode van 2-8 weken, afhankelijk van de weersomstandigheden waarin het product zich bevindt. Het roestproces begint met een donkergrijze kleur staal met over het gehele product roestvlekjes. Deze donkergrijze kleur vervaagt naarmate de tijd vordert en zo kleurt het product steeds meer naar de kleur oranje, waarna de gelijkmatig verdeelde oranje roestkleur tevoorschijn zal gaan komen. 

Geeft het af?

Eén van de meeste gestelde vragen is: geeft cortenstaal af? Het antwoord is eigenlijk best eenvoudig; wanneer het product zich in het roestproces bevindt, zal het product roestwater afgeven. Daarom is het verstandig om het cortenstalen product niet direct op bijvoorbeeld het terras of in de tuin op de tegels neer te zetten, maar deze eerst op een bedje van grind of een plaat te plaatsen. Wanneer het roestproces voorbij is en het cortenstaal is voorzien van een dikke laag roest, kunt u zelfs met gemak met witte kleding op het cortenstalen product gaan zitten. Dan geeft het cortenstaal namelijk geen roestwater meer af.

Het roestproces verkorten

Er zijn een aantal producten op de markt die het cortenstaal sneller laten roesten en zorgen voor een versnelling van het roestproces van cortenstaal. Deze producten zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik op cortenstaal en zorgen niet alleen voor een sneller roestproces, maar ook voor het gelijkmatiger roesten van het product. Zo kan het roestproces verkort worden tot zelfs een periode van maar enkele weken in plaats van de één à twee jaar. Het staal blijft nog wel ongeveer een jaar doorroesten, maar dit verschil is nagenoeg niet te zien. Bovendien is het roestproces ook te stoppen indien gewenst. Om het roestproces te stoppen kunnen middelen worden gebruikt, welke speciaal voor dit doel en voor cortenstaal zijn ontwikkeld.

Stappenplan voor het versnellen van het roestproces

U kunt zelf ook met huis-, tuin- en keukenmiddelen het roestproces van cortenstaal keerwanden versnellen. Ga als volgt te werk: 

  • Ontvet het cortenstaal met een goed, ontvettend schoonmaakmiddel, hiermee verwijdert u de waslaag op de cortenstaal keerwand.
  • In de volgende stap neemt u drie grote eetlepels zout en lost dit op in tien liter water. Zorg ervoor dat u een schone emmer of bak gebruikt waarmee u de zoutoplossing eenvoudig over kunt gieten in een gieter.
  • Giet het zoute water met de gieter in ruime mate over het cortenstaal heen. Sla geen enkel plekje over.
  • De roestige, oranje kleur zal binnen een aantal dagen te zien zijn en het roestproces enorm versnellen. 
  • In plaats van zout kunt u ook azijn gebruiken. 

Cortenstaal behandelen met Owatrol

Wilt u cortenstaal behandelen met een speciale vernis om het roestproces op den duur te stoppen? Owatrol is een speciale vernis waarmee u uw cortenstalen keerwanden een mooie diep oranje kleur geeft. Het zorgt er ook voor dat het cortenstaal stopt met roesten en zo geen roestwater meer afgeeft. Dit vernis kunt u aanbrengen met een verfkwast. De vernis heeft 12 uur nodig om volledig te drogen en per liter kunt u 18 vierkante meter met een laag vernis bedekken. De vernis voor de roestige keerwanden vindt u bij accessoires in onze webshop. 

Onderhoud

Cortenstaal keerwanden heeft geen vast onderhoud nodig en is hierdoor een erg onderhoudsvriendelijke staalsoort. De stalen keerwand wordt in de tuin of elders geplaatst en de natuur doet verder het werk. Het is niet nodig de keerwand te verplaatsen, cortenstaal is namelijk erg goed bestand tegen weersinvloeden zoals vocht en vorst, maar ook tegen vuil. Natte bladeren dienen wel verwijderd te worden. Natte bladeren zorgen namelijk voor een versnelde corrosie, doordat het proces van nat worden en drogen wordt versneld. Verder is cortenstaal een uitstekende staalsoort van topkwaliteit en zeer duurzaam. U heeft er weinig omkijken naar wanneer de cortenstaal keerwand eenmaal staat. 

Bestel cortenstaal keerwanden in onze webshop

Wilt u een plantenbak maken of een afscheiding realiseren in uw tuin? Dan kunt u onze cortenstaal keerwanden goed gebruiken. Bekijk de diverse uitvoeringen en lees de informatie bij de producten. Wenst u meer informatie? U mag gerust contact met ons opnemen. Dit kan door het contactformulier in te vullen, te mailen naar info@holive.nl, of even te bellen naar 085-0420085.

Zomeractie

10% korting op het gehele assortiment

gebruik de code zomer10 en scoor je korting!

© 2021 - 2023 HOLIVE | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel