Plantenbakken kunnen van verscheidene materialen worden gemaakt, dit materiaal kan van groot belang zijn. En niet alleen voor het aanzicht, maar ook voor de levensduur van de plantenbak. Voor plantenbakken die binnen staan is het materiaal niet van groot belang, maar wanneer de plantenbakken buiten staan moet u wel rekening houden met een aantal zaken. Zo moet een plantenbak die buiten in de tuin staat wel tegen een stootje kunnen, en bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden die ons land kent. Maar welke materialen gebruik je voor een plantenbak voor buiten?

Plantenbak voor buiten

Zoals we al vertelden moet een plantenbak voor buiten bestand zijn tegen allerlei weersinvloeden die ons land kent. Zo moeten de plantenbakken waterdicht, vorstbestendig en uv-bestendig zijn, zodat de bakken zo lang mogelijk mooi blijven. Voor plantenbakken voor buiten zijn een aantal materialen geschikt. Denk hierbij aan een polyester plantenbak, maar ook aan een polymeerbeton plantenbak, of aan een plantenbak van aluminium, cortenstaal of verzinkt staal. Alle materialen beschikken over hun eigen, specifieke eigenschappen. We gaan dieper op de verschillende materialen in:

Polyester

Polyester is een zeer stevig materiaal, gemakkelijk in onderhoud en vorstbestendig. Het is voldoende om de polyester plantenbak voor buiten tweemaal per jaar te reinigen. Doordat een plantenbak van polyester vorstbestendig is, hoeft u de plantenbakken in de winter niet naar binnen te halen. Bovendien is polyester bestand tegen de felle zomerstralen die de Nederlandse zomers kennen. Van een door de zon verkleurde plantenbak in de tuin is dus geen sprake.

Hout

Heeft u voorkeur voor een plantenbak van hard hout? Een hard houten bloembak wordt vervaardigd uit tropisch hardhout en heeft geen behandeling meer nodig, doordat het hardhout over duurzaamheidsklasse 2 beschikt. Als u de houten plantenbak niet behandelt, vergrijst deze langzaam. Dit is niet rampzalig, want het vergrijzen heeft geen invloed op de kwaliteit van de plantenbak. De bodem van de plantenbak wordt bedekt met een anti-worteldoek.

Cortenstaal

Een plantenbak van polymeerbeton is geschikt voor mensen die houden van een stoere en industriële tuin, maar ook cortenstaal heeft een industrieel uiterlijk. Cortenstaal heeft een roestbruine kleur, die ontstaan is tijdens het natuurlijke roestproces van het materiaal. Indien gewenst is het mogelijk om het roestproces van cortenstaal te versnellen.

Verzinkt staal

Een materiaal dat niet roest, is verzinkt staal. Een plantenbak die vervaardigd is uit verzinkt staal roest niet, doordat er een zinklaag is aangebracht om de stalen bak. De zinklaag wordt aangebracht door het staal in een heet bad van zink onder te dompelen, waarna het materiaal bestand is tegen allerlei weersinvloeden. Is de bak nieuw? Dan kan hij de eerste periode in de tuin wat meer glimmen.

Aluminium

Ook aluminium plantenbakken zijn in het straatbeeld vaak te zien. Dit materiaal geeft een hele luxueuze uitstraling aan de tuin. Dankzij het gewicht zijn de plantenbakken gemakkelijk schoon te maken, bovendien kunt u de plantenbakken zonder problemen schoon spuiten met water. Doorgaans is een plantenbak van aluminium voorzien van een poedercoating in een specifieke kleur.

Hoe maak je een plantenbak waterdicht?

Wilt u een plantenbak waterdicht maken, zoals een houten plantenbak? Dit kunt u op verschillende manieren doen. U kunt vijverfolie aanbrengen aan de binnenzijde van de plantenbak. U kunt hem ook waterdicht maken door een plastic pot of emmer in de plantenbak te plaatsen en vul hem met aarde en planten. Vervolgens vult u de ruimte langs de emmer met hydrokorrels of aarde. Ten slotte kunt u de plantenbak dichtmaken met gebruik van een rubber seal of textielband.

Meer weten over de plantenbakken?

Wilt u meer weten over de verschillende plantenbakken die we verkopen, of heeft u advies nodig bij de aanschaf van een plantenbak voor in de tuin? Neem gerust contact voor meer informatie.

Ā© 2021 - 2023 HOLIVE | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel