Plantenbakken staan het hele jaar buiten in uw tuin of op het balkon, waardoor ze alle weersomstandigheden meemaken en hier ook goed tegen bestand moeten zijn. Van vorst tot hevige regen tot de meest hete zomerdagen, de plantenbak voor buiten moet het allemaal aankunnen. Hierbij is het ook van belang dat de plantenbak waterdicht is, zodat uw plant het langst blijft leven. Benieuwd welk plastic hiervoor geschikt is? Lees ons blog om erachter te komen.
Waarom wilt u een waterdichte plantenbak?
Een groot aantal plantenbakken zijn niet 100% waterdicht. Hiermee worden kringen op uw tafel of tegels gevormd en is het zelfs mogelijk dat schimmel gedag komt zeggen. Dit wilt u natuurlijk voorkomen. Een waterdichte plantenbak is erg handig wanneer uw tuin vol staat met mooie planten en u hier ook lang van wilt kunnen genieten.
Manieren om een plantenbak waterdicht te maken
In onze vorige blog hebben we u vertelt welk materiaal wordt gebruikt voor een plantenbak voor buiten. Nu gaan we dieper in op welke manieren u een plantenbak waterdicht kunt maken en het soort plastic dat hier het meest geschikt voor is. Een plantenbak maakt u waterdicht door het volgende te doen:
Een inzethoes in de plantenbak plaatsen, hiermee blijven de wortels van de plant ook goed vochtig.
Een rubberen seal waarmee u de bodem van de plantenbak voorziet van een niet-doordringbare laag. Het aanbrengen van deze seal doet u met een kwast.
Het aanbrengen van een waterdichte folie aan de binnenkant van uw plantenbak. Ook dit zorgt ervoor dat het water in uw pot niet wegloopt en uw plant langer meegaat.
Welk plastic is geschikt?
Het meest geschikte plastic om uw plantenbak waterdicht te maken, is PVC. Inzethoezen en vijverfolies zijn beide van PVC gemaakt en zijn ideaal om de plantenbak voor buiten waterdicht te maken:
- Inzethoes: een inzethoes is een eenvoudige manier om uw plantenbak waterdicht te maken en doorslag van water te voorkomen. Wanneer u uw plant water geeft of het heeft geregend, blijft het vocht ook binnen het bereik van de wortels. Daarnaast is het ook te gebruiken om uw plantenbak inwendig te verkleinen. Wanneer u een hoge plantenbak hebt, wilt u liever niet dat een kleinere plant niet goed te zien is. Een inzethoes biedt hier uitkomst.
- Vijverfolie: vijverfolie laat geen water door omdat het normaal gesproken wordt gebruikt voor de opslag van regenwater en de aanleg van bassins en visvijvers. Wij raden het aan om de dunne variant te gebruiken en hiermee de binnenkant van uw plantenbak te bekleden. Vijverfolie is een product dat erg lang meegaat. Omdat het doorgaans wordt toegepast bij waterrijke projecten, is het goed bestand tegen water in uw plantenbak en zorgt dit ervoor dat de plantenbak waterdicht is.
Verschillende plantenbakken voor buiten van Holive
Holive verkoopt verschillende soorten plantenbakken voor buiten, maar helaas is het zo dat deze niet allemaal waterdicht zijn. Hier kunt u bijvoorbeeld denken aan een houten bloembak voor buiten of een cortenstaal plantenbak. Met ons deskundige advies is het mogelijk om een mooie houten bak aan uw voor- of achtertuin toe te voegen die waterdicht is! Heeft het materiaal polyester of aluminium uw voorkeur? Die maken uw tuin ook helemaal af.
Bekijk de plantenbakken in onze webshop
Uw tuin opfleuren met de mooie plantenbakken van Holive? Bekijk het assortiment in onze webshop en plaats direct een bestelling! Heeft u een vraag over een van de producten of wilt u graag meer informatie ontvangen over het waterdicht maken van uw plantenbakken? Neem contact op door ons contactformulier in te vullen. Ook is het mogelijk om een e-mail te sturen naar info@holive.nl of ons direct te bellen op 085-0420085.